In data de 26.09.2014, incepand cu ora 13.00 a avut loc, in Aula Bibliotecii Academiei Romane, masa rotunda, cu tema "Cyber-Physical-Systems - Driver for innovation and Knowledge", organizata de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Academia Romana, sectia de Stiinte si Tehnologia lnformatiei si Academia de Stiinte Tehnice, sectia Automatica si Electronica.
In cadrul dezbaterilor au fost evidentiate tendintele actuale in domeniul integrarii calculatoarelor, comunicatiilor si ale strategiilor de conducere in timp real a proceselor fizice si de afaceri in sisteme complexe, cunoscute ca Cyber-Physical Systems (CPS) si impactul acestora asupra calitatii proceselor si produselor, in contextul extinderii internetului, obiectelor si serviciilor.
Dezbaterea a fost deschisa de dl Secretar de Stat Tudor Prisecaru, care a subliniat importanta cercetarii pentru dezvoltarea economiei romanesti.
In continuare, dl Acad. Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei a facut o prezentare a bibliotecii Academiei si a importantei acesteia in contextul cercetarii romanesti.
Dl prof. Ioan Dumitrache, Membru Corespondent al Academiei Romane, initiatorul manifestarii, a realizat o prezentare a domeniului Cyber-Physical Systems (CPS), subliniind atat caracterul de cercetare de avangarda si valentele complexe ale domeniului cat si importanta pentru cercetarea romaneasca. De asemenea, a fost subliniata importanta integrarii multi-domeniale si necesitatea dezvoltarii industriei romanesti in sensul propus de paradigma C4: calculatoare, comunicatii, control si cunostinte.
Manifestarea a continuat cu prezentarea d-lui Prof. Detlef Zuehlke, Director al Centrului German pentru Inteligenta Artificiala – DFKI. Prezentarea a abordat atat domeniul formal al CPS cat si tehnologii inovative, modele experimentale si prototipuri dezvoltate in cadrul institutului sau in colaborare cu alte centre de cercetare. La finalul prezentarii a urmat o dezbatere cu privire la directiile de cercetare, aplicabilitatea cercetarii in domenii ca medicina sau agricultura si necesitatea unui program de cercetare CPS pentru economia romaneasca.
Dezbaterea a continuat cu prezentarea, de catre dl prof Ioan Dumitrache, a propunerii de Plan National de Cercetare in domeniul Cyber-Physical Systems. In cadrul acestei expuneri au fost abordate domeniile de cercetare propuse, domenii largi de aplicabilitate ale acestor sisteme si directii de cercetare/dezvoltare interdisciplinara cu reale valente pentru conceperea si dezvoltarea de produse/procese inovative.
La finalul expunerii a fost subliniata necesitatea gasirii de surse de finantare pentru demararea unui Plan National de Cercetare in domeniul Cyber-Physical Systems, absolut necesar pentru dezvoltarea economiei romanesti in contextul integrarii cu economia Europeana.